miercuri, 18 mai 2011

CAMPANIE DE INFORMARE PRIVIND VIRUSUL HIV



CAMPANIE DE INFORMARE 
,,NU TE FERI DE MINE, SUNT LA FEL CA TINE!’’
Campanie de informare privind virusul HIV

TEMA CAMPANIEI
      Argument


      Am ales ca temă a campaniei discriminarea elevilor infestați cu virusul HIV/SIDA,deoarece aceștia se confruntă zilnic cu prejudecățile oamenilor care îi supun unui tratament discriminator,marginalizându-i.
     Un alt argument care ne-a determinat să alegem această temă a fost și faptul că cele mai multe cazuri de HIV/SIDA au fost depistate la copiii cu vârste de peste 14 ani,mai mult de jumătate din cazuri .
    Al treilea argument în alegerea acestei teme este acela că cei infestați cu virusul HIV/SIDA sunt discriminați pe  mai multe planuri sociale;la școală,în primirea unui tratament medical corespunzător din partea medicilor,atunci când trebuie sa-și găsească un loc de muncă,etc.
SIDA - Sindromul de Imunodeficienta Dobandita - a fost raportata pentru prima data în SUA în 1981 în Los Angeles si New York, la un grup de barbati la care s-a produs o epidemie de Pneumonie cu Pneumocystis Carinii si Sarcom Kaposi în conditiile unei aparente stari de sanatate. Ulterior SIDA a luat proportiile unei epidemii mondiale majore. SIDA este provocata de virusul imunodeficientei umane (HIV). Prin distrugerea celulelor de baza ale sistemului imun, HIV anihileaza progresiv capacitatea organismului  de a se apara împotriva infectiilor si anumitor forme de cancer. Persoanele diagnosticate cu SIDA sunt susceptibile la aparitia unor infectii amenintatoare de viata, numite infectii oportuniste, provocate de agenti microbieni care de obicei nu produc îmbolnaviri la omul sanatos. 

1.Transmitere
 
De obicei HIV se transmite prin contact sexual cu un partener infectat.
Virusul se transmite si prin contact cu sange infectat. Înainte de introducerea screeningului sangelui pentru depistarea HIV a tehnicilor de distrugere a HIV din derivatele de sange prin încalzire, virusul se transmitea destul de frecvent prin transfuzii si injectarea de derivate din sange. Daca înainte de 1989 în Romania aceasta era o cale frecventa de transmitere, astazi ea s-a redus foarte mult.
Femeile însarcinate pot transmite virusul fatului în timpul sarcinii sau la nastere. Aproximativ un sfert pana la o treime din totalul femeilor însarcinate infectate cu HIV si netratate vor transmite virusul copiilor lor. Sansa transmiterii HIV noului nascut scade însa semnificativ daca mama este tratata cu medicamentul AZT în timpul sarcinii.
Studii efectuate asupra familiilor care au membri HIV pozitivi au aratat cu claritate ca HIV nu se transmite prin contact obisnuit, cotidian, cum ar fi folosirea în comun a veselei, tacamurilor, prosoapelor si lenjeriei de pat, a bazinelor de înot, telefoanelor sau scaunelor 545j99f de toaleta. HIV nu se transmite nici prin întepaturi de insecte cum sunt tantarii sau plosnitele.
HIV poate infecta orice persoana care se implica în urmatoarele comportamente de risc:
·        Contact sexual (heterosexual sau homosexual) neprotejat cu o persoana infectata sau cu cineva al carui status HIV este necunoscut;
·        Folosirea în comun a acelor sau seringilor;
·        Folosirea acelor sau seringilor nesterilizate pentru injectii sau orice procedura care penetreaza pielea, inclusiv acupunctura, folosirea drogurilor intravenoase ilicite.
2.Primele simptome 
Multe persoane nu prezinta nici un simptom în perioada imediat urmatoare infectarii cu HIV. Unii însa prezinta o boala asemanatoare gripei care apare la 1-2 luni dupa expunerea la virus. Simptomele mai persistente sau mai severe pot sa nu apara timp de zece sau mai multi ani dupa patrunderea HIV în organismul adult, si timp de cca. doi ani la copiii nascuti cu infectie HIV. Aceasta perioada de "infectie asimptomatica" este foarte variabila. Unele persoane pot începe sa aiba simptome doar dupa cateva luni, în timp ce altii pot parea perfect sanatosi mai bine de 10 ani
Pe masura ce sistemul imun se deterioreaza, încep sa apara o serie de complicatii. Alte simptome care apar adesea cu luni sau ani înainte de instalarea bolii SIDA includ slabiciunea generala, pierderea în greutate, episoade febrile frecvente si transpiratii dese. Unele persoane sufera de infectii herpetice severe si repetate care produc leziuni dureroase la nivelul gurii, regiunii genitale sau anale.
3.SIDA
Termenul "SIDA" se aplica la stadiile cele mai avansate de infectie HIV. Criteriile oficiale de definire a SIDA au fost puse la punct de Centrul de control al bolilor (CDC) din SUA. Pe scurt, boala SIDA se poate diagnostica în situatia în care numarul limfocitelor CD4 la un pacient HIV pozitiv a scazut sub 200/mm3. (În mod normal numarul lor la adult depaseste 1000/mm3). Pe langa aceasta, definitia de SIDA include 26 de boli care îi afecteaza pe cei cu infectieHIV avansata. Majoritatea sunt infectii oportuniste, care afecteaza foarte rar persoanele sanatoase. La cei cu boala SIDA însa, aceste infectii sunt severe si uneori fatale pentru ca sistemul imun este în asa masura distrus de HIV încat organismul nu se mai poate apara de bacterii, virusuri sau alti microbi.
Desi copiii cu SIDA sunt susceptibili la aceleasi infectii oportuniste ca si adultii, ei sufera si de alte forme de infectii bacteriene severe la care copiii în general sunt mai susceptibili.
Persoanele care sufera de SIDA au un risc mare de a dezvolta diferite forme de cancer, cum ar fi sarcomul Kaposi sau cancere ale sistemului imun numite limfoame..
Unii din bolnavii cu SIDA sunt în asa masura invalidati de boala încat nu mai fac fata la locul de munca si nici îndatoririlor gospodaresti. Altii trec prin perioade de boala grava care alterneaza cu intervale în care functioneaza aproape normal.
4.Diagnostic
Dat fiind faptul ca infectia cu HIV nu produce adesea nici un simptom imediat, infectia se depisteaza în principal prin testarea sangelui pentru prezenta anticorpilor împotriva HIV. Acesti anticorpi nu ating niveluri detectabile în general decat dupa 1-3 luni de la infectie, si se poate întampla sa dureze chiar sase luni panainfectia se depisteaza în principal prin testarea sangelui pentru prezenta anticorpilor împotriva HIV. Acesti anticorpi nu ating niveluri detectabile în general decat dupa 1-3 luni de la infectie, si se poate întampla sa dureze chiar sase luni pana ce nivelul lor poate fi detectat prin testele standard.
Se folosesc doua teste de depistare a anticorpilor anti-HIV: ELISA si Western Blot. Daca exista o mare probabilitate ca o persoana sa fie infectata cu HIV si totusi aceste teste au fost negative, medicul poate testa prezenta virusului în sange.
Nou-nascutii din mame infectate cu HIV pot fi sau nu infectati cu acest virus, dar toti au în sange anticorpi anti-HIV proveniti de la mama, care persista cateva luni.
5.Tratament
Daca la aparitia SIDA în SUA si apoi în restul lumii nu existau medicamente care sa combata deficitul imun si prea putine care sa tina sub control infectiilor oportuniste, pe parcursul ultimilor 10-15 ani s-au pus la punct metode terapeutice care chiar daca nu vindeca SIDA, încetinesc mult evolutia ei si tin în frau mult mai bine infectiile oportuniste.
O alta clasa de medicamente  sunt inhibitorii de revers-transcriptaza non-nucleozidici: delvaridina (Rescriptor) and nevirapina (Viramune), care se folosesc în combinatie cu alti compusi antiretrovirali.
Recent a devenit disponibila o noua clasa de medicamente eficiente în tratamentul infectiei cu HIV: inhibitorii de proteaza, care actioneaza prin inhibarea replicarii virale într-un stadiu mai tardiv. Medicamentele antiretrovirale disponibile la ora actuala nu pot vindeca infectia cu HIV sau SIDA, si în plus toate au efecte secundare care pot fi severe. Cele mai frecvente efecte secundare provocate de inhibitorii de proteaza sunt greata, diareea si alte simptome gastrointestinale. Pe langa terapia antiretrovirala, bolnavii la care numarul limfocitelor CD4 scade sub 200 primesc un tratament de prevenire a PCP cu biseptol.

6.Prevenire
Întrucat nu exista nici un vaccin contra HIV, singura modalitate de prevenire a infectiei este evitarea comportamentelor care expun la riscul de infectare. Întrucat multi din cei infectati cu HIV nu au nici un simptom, nu exista nici o modalitate de a stii cu certitudine daca un partener sexual este infectat sau nu decat daca el sau ea a fost în mod repetat testat(a) pentru HIV sau nu s-a implicat niciodata în comportamente cu risc. Este însa bine sa se stie ca prezervativul este o bariera relativ eficienta împotriva virusului HIV. Din cauza unor pori care exista în mod natural în latexul de cea mai buna calitate (si care au diametrul de pana la 50 de ori mai mare decat diametrul unui virus HIV), precum si din cauza unor defecte de fabricatie, depozitare, întretinere sau folosire, exista riscul transmiterii infectiei cu HIV chiar în conditiile folosirii prezervativului. Desi exista unele dovezi de laborator ca spermicidele pot ucide virusul HIV, oamenii de stiinta evalueaza utilitatea spermicidelor în prevenirea infectiei cu HIV
HIV in Romania
Numarul total al pacientilor romani cu HIV/SIDA in viata este de 10.145, in primele trei luni ale anului fiind depistate 88 de cazuri noi, potrivit datelor statistice ale Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Numarul cumulativ al cazurilor de HIV/SIDA din Romania inregistrate intre 1985 si 2010 este de 16.299, jumatate fiind la copii cu varsta de pana la 14 ani la data diagnosticului. Dintre acestia, intre 1985 si 2010 au decedat 5.595 de pacienti.

Numarul pacientilor infectati aflati in viata la sfarsitul lunii martie este de 10.145.

Primul caz de SIDA a fost raportat in Romania la un adult, in 1985, iar la un copil in 1989.

Rata deceselor legate de SIDA a scazut cu 10% in ultimii cinci ani. Primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate, in mod oficial, in SUA, in 1981. Aproximativ 60 de milioane de persoane au fost infectate HIV si 25 de milioane au murit din cauze legate de SIDA de la aparitia bolii
Viata persoanelor infectate cu virusul HIV din Romania este pusa in pericol din cauza lipsei de medicamente.




GRUPUL TINTĂ-este reprezentat de elevii infesta si cu virusul HIV,fiind discriminati de către colegii lor,ei sunt si beneficiarii directi deoarece campania urmăreste diminuarea prejudecătilor legate de această boală si implicit a actiunilor discriminatorii generate de acestea.
Beneficiarii indirecți sunt elevii sănătoși deoarece vor fi mai bine informați și vor ști să prevină apariția acestei boli,cât și cadrele didactice.

OBIECTIVE

-specifice
1. Conștientizarea rolului cadrelor didactice in prevenirea cazurilor de marginalizare, discriminare și excludere a copiilor/tinerilor infectați cu HIV din școli;
2. Conștientizarea și implicarea cadrelor didactice in prevenirea transmiterii infecției HIV, a consumului de droguri in randul tinerilor si in comunitate;
3. Dezvoltarea abilitaților cadrelor didactice de formatori in domeniul HIV/SIDA in vederea diseminarii informatiilor in randul colegilor cadre didactice, elevi, parinti, alte persoane din comunitate.
4.Informarea elevilor cu privire la această boală și a modului ei de transmitere pentru ca aceștia să poată preveni apariția ei.
5.Conștientizarea de către elevii sănătoși a faptului că și ceilalți elevi care suferă de această boală sunt la fel ca ei și nu trebuie să-i trateze cu dispreț,să-i marginalizeze.

-generale
1.Constientizarea si implicarea cadrelor didactice in campanii de prevenire privind transmiterea infectiei HIV, a consumului de droguri, in combaterea stigmei si discriminarii tinerilor care traiesc cu HIV si in integrarea acestora in institutiile de invatamant si in comunitate.
2.Diminuarea fenomenului de discriminare a celor care sunt infestați cu virusul HIV,sau chiar înlăturarea lui.




         
ACTIVITATI DESFASURATE PENTRU IMPLEMENTAREA CAMPANIEI

   Campania care se va desfășura în perioada 15 aprilie-25 mai și se axează în principal pe înlăturarea și prevenirea discriminării elevilor infestați cu virusul HIV/SIDA din liceele orașului
    In perioada 23- 25aprilie 2011 si 7 – 10mai 2011 la Iasi, au avut loc  6 sesiuni de formare pentru cadre didactice cu tema "Rolul scolii in prevenirea transmiterii infectiei cu HIV, consumului de droguri si in integrarea scolara a tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA". Cursurile fac parte din cadrul proiectului "Educație intre egali pentru adolescenți in domeniul HIV/SIDA",
  Parteneri-aceste sesiuni de formare au fost finamțate de Reprezentanta UNICEF în Romania și derulate în parteneriat cu Ministerul Educatiei prin ISJ si CCD din Iasi,Agentia Nationala Anti Drog prin CPECA Iași.
   În derularea acestei campanii am mai colaborat cu Fundatiei "Alaturi de Voi"
  Au fost instruite prin intermediul acestor cursuri 107 cadre didactice pentru a fi formatori in domeniul HIV/SIDA, responsabile cu diseminarea informatiilor acumulate la curs in randul altor cadre didactice, elevi, parinti si alte persoane din comunitate.
Desfasurarea cursurilor:
Cursurile s-au derulat pe doua arii tematice:

   HIV/SIDA - componenta ce s-a desfasurat in primele 2 zile. In cadrul acestei componente au fost abordate urmatoarele teme: istoricul HIV/SIDA; informatii specifice despre infectia HIV si boala SIDA; particularitati clinice ale infectiei HIV; statistici privind evolutia fenomenului HIV/SIDA la nivel local, national si mondial; prevenirea raspandirii infectiei cu HIV; tipuri de prevenire: primara si secundara; campanii de informare, educare si comunicare; terminologii specifice utilizate in domeniul HIV/SIDA; aspecte legislative in domeniul HIV/SIDA; drepturi si responsabilitati ale persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA; implicatiile psiho-sociale ale infectiei CU HIV; Nevoile copilului seropozitiv; cauze ale abandonului copilului HIV pozitiv; studii de caz; legislatia antidiscriminare; rolul educatiei in promovarea unei atitudini nediscriminatorii fata de persoanele seropozitive si in prevenirea transmiterii infectiei HIV. In cadrul acestei componente a fost invitata o persoana seropozitiva HIV, care a prezentat cateva aspecte semnificative din viata sa.

Pentru a retine mult mai usor toate informatiile prezentate am organizat diferite workshop-uri in cadrul carora profesorii au avut ocazia sa puna in practica ceea ce au invatat. Una dintre cele mai importante teme de lucru a fost alcatuirea unui plan pentru a organiza o campanie de informare.

Împreună cu profesorii participanți la curs a fost elaborat un plan de acțiune care a fost implementat în școlile din Iași,au fost împărțite pliante și au fost ținute prezentări atât de cadrele didactice cât și de echipa noastră.Aceste prezentări au fost foarte interactive elevii au pus diverse întrebări legate de această temă.

Pe data de 20 mai va fi organizată la Fundația Studențească o dezbatere cu tema,,Și adolescenții infestați cu HIV au dreptul să facă parte din comunitate ,,La această întâlnire vor fi prezenți medici,cadre didactice elevi cât și tineri,adolescenți infestați cu HIV.
Această dezbatere va fi desfășurată în colaborare cu studenții de la jurnalism care o vor transmite pe postul local de televiziune.
Pe data de 21 mai in Piața Unirii de la ora 21:00 se vor aprinde lumanari, care vor fi asezate in forma de fundita. in memoria celor care au murit din cauza virusului HIV.Tot odata se vor imparti pliante si brosuri.


INSTRUMENTE DE LUCRU PENTRU PROMOVAREA CAMPANIEI

Vor fi impartite 2000 de pliante la 10 licee din Iasi si vor fi lipite 50 de afise.
Dezbaterea din data de 20 mai va fi desfășurat  în colaborare cu studenții de la jurnalism care o vor transmite pe postul local de televiziune.
L a postul local de radio,în cadrul unei emisiuni,care va avea loc pe data de 15 mai ora 20:00 se va vorbi despre acest subiect.
Se va realiza un site www.nuteferideminesuntlafelcatine.ro , care va cuprinde informatii despre virsusul HIVsi despre legislatia in vigoare.
Pe parcursul campaniei au fost desfasurate mai multe prezentari in liceeele din Iasi, cursuri de formare pentru cadrele didactice și dezbateri.

 EVALUAREA CAMPANIEI
Cursul a avut un impact foarte puternic asupra cadrelor didactice atat datorita informatiilor primite si a studiilor de caz prezentate de-a lungul celor doua zile, dar si datorita materialelor video prezentate (filme, spoturi).
Prin observatia activa am sesizat ca elevi au fost foarte receptivi la informatiile primite si cooperanti punand diverse intrebari pe aceasta tema ceea ce demonstreaza interesul lor fata de tema prezentata.
Au mai fost organizate pentru evaluare, focus  grupuri ,impreuna cu medici si cadrele didactice cat si focus grupuri la care au participat doar elevi, atat cei sanatosi cat si cei infectati cu virusul HIV.
De asemenea a fost aplicat un chestionar unui numar de 594 de elevii.Rezultatele vor fi prezentate in power point-ul atasat acestei campanii.

                    




HIV/SIDA

Un subiect pe cât de cunoscut pe atât de controversat, infecția cu HIV, a dus la o serie de reacții de respingere din partea populației în principal din cauza ignoranței. Ceea ce acest chestionar își propune să demonstreze este că teama oamenilor față de așa-numita boală a secolului(SIDA), nu izvorăște decât din lipsa lor de cunoaștere.


1. Ce este HIV?


2. De unde provine HIV?


3. Cum se transmite HIV?


4. Când s-a descoprit HIV?


5. Ce este SIDA?


6. Ce personalitatea a murit fiind bolnvă de SIDA?


7. Cât trăiește o persoană infectată cu HIV?


8. Cât la sută din populația României este infectată cu HIV?


9. Cum ați reacționa dacă ați cunoaște o persoană infectată cu HIV?


10. Credeți că o persoană seropizitivă (infectată cu HIV) poate naște un copil sănătos?


11. Credeți ca prezervativul protejează împotriva transmiterii virusului HIV?


12. Tratamentul recomandat persoanelor seropozitive:

  1.  
STUDIU PRIVIND DISCRIMINAREA
FAŢĂ DE PERSOANELE INFECTATE CU HIV

Obiective
Studiul a urmărit obţinerea unei imagini generale asupra discriminării percepute de
persoanele infectate cu HIV, precum şi a situaţiilor în care persoanele afectate de
HIV consideră că au fost discriminate.
Metode
Studiul a avut la bază un interviu individual semistructurat, aplicat unui număr de 115
persoane infectate cu HIV din Bucureşti, Constanţa şi Neamţ, cu vârste cuprinse
între 16 şi 73 de ani şi care primesc servicii sociale de la ARAS.
Rezultate
Acest studiu arată că 52% dintre persoanele infectate cu HIV intervievate consideră
că au fost discriminate. Din enumerarea situaţiilor de discriminare, se remarcă însă
faptul că 72% dintre persoanele participante la studiu notează că s-au aflat în astfel
de situaţii, ceea ce poate indica faptul că unii dintre respondenţi consideră că este
normal să fie trataţi diferit faţă de alte persoane care nu sunt infectate cu HIV.
Deşi 61% dintre respondenţi declară că îşi cunosc drepturile, doar 46% ştiu unde se
pot adresa pentru a sesiza o situaţie de discriminare şi doar 5% au acţionat pentru
sesizarea discriminării.
Persoanele infectate cu HIV consideră că, pentru combaterea discriminării, sunt
necesare: informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia cu HIV (37%),
înăsprirea pedepselor pentru discriminare (14,7%) şi implicarea persoanelor infectate
cu HIV în activităţile de combatere a discriminării (8,7%).
Recomandări
În contextul în care discriminarea faţă de persoanele infectate cu HIV există atât în
relaţiile cu instituţiile şi cu profesioniştii din domeniile social şi medical, cât şi în relaţiile
cu ceilalţi membri ai comunităţii, este imperios necesar un răspuns rapid, care să
asigure intervenţii în toate ariile în care se întâlneşte discriminarea şi care să se
bazeze pe implicarea în activităţi a persoanelor infectate cu HIV.

Astfel, existenţa atitudinilor sau chiar a politicilor discriminatorii din România este
dovedită de:
Accesul redus la servicii sociale (numai 4.800 din cele 11.000 de persoane
infectate cu HIV aflate în viaţă au solicitat alocaţie de hrană de la Ministerul
Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei).
Absenţa datelor privind integrarea persoanelor infectate cu HIV în muncă sau
în sistemul de învăţământ.
Numărul redus de persoane infectate cu HIV care au medic de familie.
Orice analiză sumară a ştirilor şi articolelor media demonstrează că unii
jurnalişti fac afirmaţii discriminatorii despre persoanele care trăiesc cu HIV,
invocând necesitatea creării unor secţii speciale, metode pentru reducerea
activităţii sexuale, intrarea în carantină a secţiei de spital, testarea HIV
obligatorie înainte de intervenţiile medicale. Prezentarea în mass-media a
unor asemenea afirmaţii, cu atât mai mult cu cât reprezintă părerea unor
profesionişti şi a unor formatori de opinie, poate avea consecinţe negative
asupra atitudinii populaţiei generale faţă de persoanele afectate de HIV.
Raportul Human Rights Watch – Life Doesn’t Wait: Romania’s Failure to Protect
and Support Children and Youth Living with HIV – demonstrează cu mărturii că
stigmatizarea şi discriminarea în funcţie de criteriul HIV există încă în România.
Unele prevederi legale sau regulamente instituţionale care favorizează
discriminarea :
-solicitarea testului HIV negativ la internarea în cămine-spital pentru
persoane cu handicap sau în centre de plasament;
-solicitarea testului HIV negativ la angajarea ca medic, educator în
colectivităţi de copii, frizerii, Armată, Poliţie;
-solicitarea obligatorie a testului HIV la Oficiul de Stare Civilă, prin
interpretarea eronată a unui ordin al Ministerului Sănătăţii (care doar
recomandă consilierea şi testarea HIV pentru cei care se căsătoresc).
Aceste încălcări ale unor drepturi elementare nu sunt semnalate Justiţiei şi trec
neobservate. De cele mai multe ori, chiar persoanele în cauză (citeşte: discriminate)
consideră că este normal să se întâmple aşa.
Accesul limitat la servicii – medicale sau sociale – are drept consecinţă înrăutăţirea
problemelor pe care persoanele afectate de HIV le au deja.
În prezent, nu sunt disponibile studii care să ofere informaţii detaliate despre situaţiile
în care persoanele afectate de HIV sunt discriminate şi despre modul în care aceste
persoane percep discriminarea.
Studiul de faţă are ca scop evaluarea rapidă a opiniilor persoanelor care trăiesc cu
HIV privind discriminarea şi a fost proiectat astfel încât să atingă următoarele
obiective:
-identificarea opiniilor persoanelor care trăiesc cu HIV privind discriminarea;
analizarea tipurilor de situaţii de discriminare în care s-au aflat persoanele
afectate de HIV;
-evaluarea nivelului de cunoştinţe al persoanelor infectate cu HIV privind
modalităţile de combatere a discriminării;
-identificarea şi iniţierea unor intervenţii efective privind reducerea discriminării
faţă de persoanele care trăiesc cu HIV.
Ipotezele care au stat la baza studiului sunt:
Nivelul scăzut de cunoştinţe privind drepturile legale determină persoanele
infectate cu HIV să considere normale/obişnuite unele din comportamentele
discriminatorii cu care se confruntă.
Tipurile de situaţii discriminatorii în care se regăsesc persoanele infectate cu
HIV acoperă mare parte din aria de servicii medicale şi sociale.

Rezultate
Prelucrarea şi analiza datelor s-au realizat prin gruparea acestora din urmă în mai
multe secţiuni:
A) date socio-demografice;
B) date privind situaţiile de discriminare;
C) date privind cunoştinţele referitoare la combaterea discriminării;
D) date privind opiniile despre măsurile necesare pentru combaterea
discriminării.
A) Date socio-demografice
La interviurile efectuate pe bază de chestionar au participat 115 subiecţi din
Bucureşti, Constanţa şi Neamţ: 70 de femei şi 45 de bărbaţi, ceea ce reprezintă 60%,
respectiv 40% dintre subiecţii chestionaţi.
Graficul nr. 1: Distribuţia respondenţilor în funcţie de sex
După vârstă, cel mai reprezentativ segment analizat este cel de 18-19 ani, care
reprezintă 38% din totalul subiecţilor. 48% din total subiecţi chestionaţi sunt tineri cu
vârsta cuprinsă între 16 şi 20 de ani.
La categoriile de vârstă 21-70 de ani, eşantionul a cuprins între 0 şi 3 subiecţi, cu
excepţia a 9 subiecţi care au vârsta de 38 de ani.
Distribuţia în funcţie de domiciliu nu reflectă neapărat caracteristicile demografice
ale localităţilor, ci, mai degrabă, numărul de beneficiari ai serviciilor sociale
asigurate de ARAS (persoanele intervievate reprezentând ¼ din numărul de
beneficiari ai programelor).
Astfel, majoritatea respondenţilor domiciliază în Constanţa (43,5%), urmaţi de
Bucureşti (38,3%), Neamţ şi Dolj.

B) Date privind privind situaţiile de discriminare
Datele privind situaţiile de discriminare au inclus în chestionar întrebări pe
următoarele teme:
1. opiniile cu privire la existenţa discriminării faţă de persoanele infectate cu HIV;
2. descrierea situaţiilor în care persoanele infectate cu HIV au fost supuse
discriminării;
3. locurile/instituţiile/serviciile în care respondenţii consideră că au fost
discriminaţi.
1. Opiniile privind existenţa discriminării
faţă de persoanele care trăiesc cu HIV
Pentru a analiza fenomenul discriminării faţă de persoanele afectate de HIV, s-au
adresat două întrebări referitoare la propria experienţă şi la cunoştinţele privind
existenţa altor persoane infectate cu HIV care au fost discriminate din cauza
diagnosticului.
La prima întrebare – „Consideraţi că aţi fost sau sunteţi discriminat (tratat diferit) din
cauza diagnosticului de infecţie cu HIV?” –, 60 de subiecţi (52,2%) au răspuns cu
„Da”. 33 de subiecţi (28,7%) au răspuns cu „Nu”, iar restul de 22 (19,1%) au declarat
că „Nu ştiu”. Răspunsul „Nu ştiu” poate indica existenţa unor situaţii de discriminare
asupra semnificaţiei cărora subiectul nu este sigur. În concluzie, mai mult de
jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV şi au fost intervievate declara că au
fost discriminate, 19% nu ştiu dacă s-au aflat într-o situaţie de discriminare şi doar 28%
declară că nu au fost discriminate.

Întrebarea: „Cunoaşteţi alte persoane infectate cu HIV care consideră că au fost
discriminate?” are răspunsuri apropiate de cele de la întrebarea precedentă : 65,2%
dintre respondenţi cunosc persoane ce au fost discriminate, 19,1% răspund „Nu ştiu”
şi 15,7% declară că nu cunosc persoane care consideră că au fost discriminate pe
criteriul HIV/SIDA.







LA ACEASTA CAMPANIE AU PARTICIPAT:


1.ANDRIESCU MIHAELA-LOREDANA       
2.DUMITRAS IONELA
3.PRICOP LUCIANA
4.ROSU CRINA-IONELA








Un comentariu:

  1. Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Dr. Abai pentru munca lui minunată din viața mea, am fost diagnosticat cu HIV începând din 2013 și mi-am luat medicamentul ARV, nu eram mulțumit că trebuia să scot HIV din corpul meu, am căutat un remediu posibil HIV Am văzut un comentariu despre modul în care HIV se vindecă cu medicamente pe bază de plante, l-am contactat și ma călăuzit. Am cerut soluții, tratamentul pentru sănătatea mea a început, mi-a trimis medicamentul pe bază de plante prin serviciile de curierat. Am luat medicamente prescrise pentru el și 10 zile mai târziu am fost vindecat de HIV, Dr. Abai este adevărat că este un om grozav, are nevoie și de ajutorul tău? Vizitează site-ul său: wwww.drabaiherbalcure.webs.com îl contactați prin intermediul lui WHATS- APP NUMBER +2348156769001 sau contactați-l prin e-mail: drabaiherbalcure@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere