marți, 30 noiembrie 2010

Copiii străzii din centru

Copiii străzii din centru




Cei doi copii din adăpost, în timp ce joacă tenis de masă
Deşi benefiziază de toate condiţiile în adăpost, copiii aleg deseori părăsirea lui. Cei nouă angajaţi ai centrului de zi şi de noapte au în îngrijire doar doi copii ai străzii, cei mai mulţi preferând să rămână la vechile obiceiuri.
Centrulde zi şi de noapte pentru copiii străzii din Severin, a cărui construcţie a atins suma de 9 miliarde lei vechi, are în prezent doar doi beneficiari. Deşi condiţiile oferite se numără printre cele mai bune, copiii se pare că preferă viaţa necontrolată de pe stradă, iar autorităţile nu au niciun drept să îi oprească.


„Copiii se pot adresa nouă în mod liber, se pot prezenta direct la centru. Apoi se studiază dacă au plecat de bună-voie de acasă, dacă sunt trimişi de părinţi la cerşit, pentru că sunt şi astfel de cazuri. Partea proastă este cu plecatul din centru, noi nu avem nici o metodă de constrângere pentru a-i ţine în mod forţat“


Nu vor să stea în centru

Beneficiarii centrului pot fi copiii care locuiesc în stradă, cei care spală parbrize sau cei care sunt exploataţi prin muncă.

„În aproape o lună de zile de când a fost dat în folosinţă, deja au fost patru cazuri, copii aduşi de poliţie. Unul a plecat de bună voie, doi erau din alte judeţe, fugiţi din centre. În prezent, la noi se află doi copii. Unul din Botoşani şi încă unul a cărui mamă se ocupă cu prostituţia. Îl vizitează des, dar copilul s-a acomodat. Căutăm să aibă o activitate ca să nu se plictisească“


Conform structurii de personal, centrul are nouă angajaţi, printre care doi educatori, un supraveghetor, un medic şi un psiholog. Un alt posibil motiv pentru care centrul găzduieşte puţini copii îl reprezintă faptul că mulţi dintre aceştia îşi desfăşoară „activităţile”.

„Noi facem tot posibilul să îi recuperăm şi să îi ajutăm. Acum sunt plecaţi pe litoral majoritatea, e sezonul. Pleacă de acasă, fug din centre. Am avut unul din Reşiţa, a fugit din centru să se ducă la mare”


Gabi, în vârstă de 13 ani, unul dintre cei doi copii care s-au hotărât să rămână în adăpost, spune că viaţa în centru este mai frumoasă decât cea de pe stradă, mai ales că acum are şi partener de joacă.
Prezentare program
Programul nostru este orientat in doua directii: asistenta medicala, psihosociala si spirituala pentru copii pe toata perioada sederii lor in Centru si asistare pentru reintegrarea copilului atunci cand aceasta este posibila.
Activitatile centrului sunt structurate pe patru mari categorii:
• activitati care asigura împlinirea nevoilor de urgenta: oferirea de hrana, îmbracaminte, asistenta medicala, deprinderea regulilor de igiena personala
• activitati educative
• activitati care urmaresc dezvoltarea psiho-sociala a copilului
• activitati care au ca scop identificarea si sprijinirea familiilor pentru reintegrarea familiala a copiilor din centru.
Trimis de: Bulai Ana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu