Proiect realizat de: Pitea Cătălina
Acsinte Ionela
Călugăru Diana
CAMPANIE ANTIDISCRIMINARE A FOȘTILOR DEȚINUȚI
Campania se adresează tuturor persoanelor din oraşul Iaşi şi în special posibililor angajatori, scopul acesteia fiind de a informa, sensibiliza şi mobiliza comunitatea în vederea reintegrării socioprofesionale a persoanelor foste deţinute.
ARGUMENTARE
Pentru cei mai mulți dintre noi, chiar numai ideea privării de libertate este în măsură să ne crispeze. Închisoarea reprezintă cadrul material și socio-cultural în care o persoană execută o pedeapsă privativă de libertate și unde îi sunt asigurate condiții pentru formarea unei atitudini corecte față de muncă, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială.
Închisoarea nu este numai un spațiu ce aparține celor care săvârșesc grave fapte anti-sociale, ci și a celor care lucrează în cadrul acestei instituții, ce au datoria de a ne asigura că încarcerații nu vor părăsi penitenciarul mai devreme de a-și ispăși pedeapsa stabilită prin judecată. Acestora li se mai adaugă și rudele sau prietenii ce au dreptul de a-i vizita pe cei încarcerați.
Există și o altă categorie de persoane care aleg să meargă de bună voie în spațiul de recluziune. Aceștia sunt fie reprezentanții diverselor ONG-uri, care derulează activități menite să sprijine pe cei privați de libertate sau cei care doresc să cerceteze fenomene din acest spațiu social deosebit, fie studenți la diverse specializări care fac practica de specialitate acolo.
Penitenciarul este o organizație care are controlul total și continuu asupra individului și încearcă o transformare a acestuia dintr-un pericol pentru semeni, într-o persoană utilă și pașnică.
Mediul detențional nu permite indivizilor instituționalizați să creeze relații pozitive, iar consecințele negative ar fi frustrarea, dificultăți de adaptare, cooperare, comunicare și subdezvoltare personală.
Persoanele private de libertate trebuie ajutate pentru a se putea reabilita mai ușor făcând astfel posibil crearea unui spațiu comunitar mai sigur pentru toți locuitorii săi.
Un prim pas spre reintegrarea socială a foștilor deținuți considerăm că ar consta în intensificarea programelor de reabilitare încă din mediul privativ de libertate. Reintegrarea socială din închisori se referă la ajutarea deținutului pentru a-și dezvolta calitățile morale, vocaționale, educaționale, prin participarea la activități lucrative, recreative etc. oferite de fiecare penitenciar în parte. Acestea îi vor fi de folos pentru obținerea unui loc de muncă, într-o manieră mult mai ușoară, în momentul punerii în libertate.
De asemenea, după părerea noastră, fiecare deținut trebuie încurajat să mențină legătura cu familia, prietenii, comunitatea, deoarece comunitatea este cea care îl va primi și în cadrul căreia va trăi.
Considerăm că toți membrii societății ar trebui să colaboreze pentru reintegrarea foștilor deținuți, deoarece aceasta implică de fapt siguranța oamenilor, întrucât în situația în care vin discriminați prin prisma faptelor săvârșite, ei prezintă riscul major de a recidiva.
Am inițiat această campanie pornind de la premisa că foștii deținuți întâlnesc obstacole în găsirea unui loc de muncă, deoarece de cele mai multe ori acestora nu le sunt evaluate performanțele profesionale, fiind judecați după trecutul lor sau numărul infracțiunilor pe care le-au săvârșit. Frustrările dobândite în urma refuzurilor repetate îi vor determina pe aceștia să înceteze să își mai caute un loc de muncă, ceea ce va duce la creșterea ratei infracționalității și la dezechilibrul societății în sine.
Susținem cu tărie faptul că este necesar ca foștii deținuți să fie responsabilizați, tocmai prin oferirea unui loc de muncă, în acest mod menținându-se un control și o supraveghere strictă a acestora.
OBIECTIV GENERAL
Campanie de conștientizare în vederea schimbării atitudinii discriminatorii asupra foștilor deținuți și de informare cu privire la necesitatea reintegrării acestora pe piața forței de muncă în orașul Iași, în perioada 1-20 Mai 2011.
OBIECTIVE SPECIFICE
- Transmiterea unui mesaj pozitiv referitor la înțelegerea și acceptarea situației în care se află foștii deținuți.
- Reducerea sentimentelor de teamă și respingere față de foștii deținuți în rândul populației ieșene, prin informare asupra situației cu care se confruntă ei.
- Informarea posibililor angajatori cu privire la importanța pentru societate, a angajării foștilor deținuți .
ACTIVITĂŢI
1. Transmiterea unui mesaj pozitiv referitor la înțelegerea și acceptarea situației în care se află foștii deținuți.
Vom lua legătura cu postul de televiziune local Iaşi TV Life și îi vom pune în temă cu obiectivul campaniei noastre, cu scopul colaborării pentru transmiterea mesajului către comunitatea ieşeană.
Mesajul de sensibilizare cu privire la situația de discriminare în rândul foștilor deținuți, va fi transmis în orele cu audiență maximă, pentru ca acesta să ajungă la o categorie cât mai vastă de persoane.
În cadrul spotului publicitar care va dura aproximativ un minut, se va difuza sloganul campaniei solicitând cooperarea şi implicarea populaţiei în vederea reintegrării foştilor deţinuţi în comunitate.
Mesajul va fi: ” Pentru cei mai mulți dintre noi, chiar numai ideea privării de libertate este în măsură să ne crispeze. Pentru cei care au săvârşit o pedeapsă privativă de libertate este şi mai dur. Penitenciarul încearcă o transformare a acestora dintr-un pericol pentru semeni, într-o persoană utilă și pașnică, dar societatea uită că ei deja au plătit pentru fapta lor transformându-le libertatea într-o a doua detenţie.
Pentru o societate echilibrată este nevoie să trecem peste prejudecăţi pentru că doar reintegrându-i îi vom ajuta să nu recidiveze. „Nu-i judeca a doua oara, oferă-le o nouă şansă!”
De asemenea același mesaj va fi transmis și de către postul de radio local, Radio Iaşi, pentru un impact cât mai cuprinzător asupra persoanelor din comunitate.
2. Reducerea sentimentelor de teamă și respingere față de foștilor deținuți în rândul populației ieșene, prin informare asupra situației cu care se confruntă ei.
Intenționăm să tipărim și să distribuim în rândul persoanelor din comunitate, un număr de 500 de pliante cu informații concrete despre necesitatea reintegrării socio-profesionale a persoanelor foste deținute.
Este nevoie ca în primul rând oamenii să înțeleagă că o societate echilibrată care va prospera, este aceea în care persoanele știu să fie tolerante, deschise, cu semenii lor.
Indiferent de infracțiunea comisă, aceștia au plătit pentru ea în fața legii, demonstrată tocmai de faptul că au fost puși în libertate. Astfel, comunitatea trebuie să le dea o șansă, subliniată de dorința acestora de a-și forma o familie, de a avea un loc de muncă, de a duce o viață obișnuită, într-o societate care nu îi condamnă pentru o faptă pentru care au plătit deja.3. Informarea posibililor angajatori cu privire la importanța pentru societate, a angajării foștilor deținuți .
Vom lua legatura cu instituții din Iași, precum Primăria, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Biserica,postul de televiziune Iaşi TV Life, firme care dispun de posturi de muncă vacante, pentru a trimite câte un reprezentant al acestora la o dezbatere publică ce va avea loc la Casa de Cultură în data de 15 mai 2011, între orele 16- 20.
Pentru informarea publicului participant la dezbatere, vom aplica un număr 100 de afișe în interiorul instituțiilor menționate, precum și în alte puncte de reper pentru populație. Acestea vor fi distribuite cu cel puțin 2 săptămâni înainte, pentru o mai bună organizare, intrarea fiind liberă.
În cadrul întrunirii se vor discuta aspecte legate de importanța reintegrării socio-profesionale a foștilor deținuți, despre necesitatea unei atitudini tolerante și non-discriminatorii față de aceștia și despre nevoia menținerii relațiilor normale și nu de refuz sau de respingere a persoanelor foste deținute, întrucât, în acest mod nu se va ajunge decât la „obligarea” acestora să comită din nou fapte infracționale.
Excluderea de către comunitate a foștilor deținuți va determina recidivarea acestora și implicit, degradarea societății.
La dezbatere vor lua cuvântul reprezentanţii instituţiilor partenere şi de asemenea se va pune accentul pe participarea celor din sală prin adresarea de întrebări, prin găsirea de soluţii comune şi eventuale strategii pentru reintegrarea foştilor deţinuţi.
De asemenea dezbaterea va fi înregistrată pentru ca toate informaţiile obţinute să poată fi utilizate ulterior pentru o analiză aprofundată a acestora.
Impactul campaniei asupra comunităţii urmează a fi evaluat după trecerea celor două săptămâni de activităţi prin aplicarea unor chestionare în rândul angajatorilor, al angajaţilor instituţiilor partenere şi în rândul persoanelor din comunitate.
Răspunsurile obţinute în urma aplicării acestor chestionare vor fi analizate pentru a afla în ce măsură a reuşit campania să schimbe atitudinea oamenilor din comunitate faţă de foştii deţinuţi şi pentru a afla gradul de receptivitate al angajatorilor concretizat în strategiile aplicate pentru reintegrarea socioprofesională a acestora.
BIBLIOGRAFIE
1. RĂCHIERU, Adina, Impactul programelor de asistenţă socială în penitenciar, Editura Lumen, Iaşi, 2009;
2. DURNESCU, Ioan, Asistenţa socială în penitenciar, Editura Polirom, Iaşi, 2009;
3. NEAMŢU, George (coord), Tratat de asistenţă socială, Editura Polirom, Iaşi, 2003;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu