Numărul copiilor care lucrează pe străzi pe timpul zilei a crescut. Mulţi dintre copiii care lucrează pe stradă se confruntă cu probleme de sănătate, incluzând afecţiuni dermatologice, scabie, răni şi arsuri, unii având chiar tuberculoză şi hepatită, în vreme ce majoritatea dau şi semne de subnutriţie cronică.
Copiii străzii sunt de asemenea expuşi abuzului sexual care de obicei începe în cadrul propriilor familii şi apoi se continuă pe stradă, şi abuzului fizic, aproximativ 50% dintre copiii care lucrează pe stradă susţin că au fost bătuţi cel puţin o dată, în special de către poliţie. În încercarea de a face faţă asprimii vieţii lor pe străzi, mulţi dintre copii încep să folosească droguri sau solvenţi, inclusiv diluanţii obişnuiţi pentru lipici şi pentru vopsele.
Şi mai mult, copiii străzii continuă să fie discriminaţi de către autorităţi precum poliţia, şcoala şi sistemul de sănătate. Mulţi copii ai străzii nu au fost niciodată la şcoală şi sunt analfabeţi.
Noi ne amintim cum mama ne îmbrăca bine, ne punea mănuşile, ne săruta şi ne trimitea la joacă. Ne amintim cum am făcut cu tata primul om de zăpadă, cum împodobeam bradul în familie şi cum aşteptam cu emoţie să vină Moşul. Copiii străzii nu au amintirile noaste, ei au alte amintiri, şi pe cele mai multe ar vrea să le uite. Aşteptările lor sunt altele, visele lor sunt poate coşmarurile noastre. Cel mai mare cadou pe care-l pot primi, cadou la care de puţine ori au curajul să spere, e afecţiunea.
Trimis de : Segneanu Irina
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu